Włosi wiedzą, jak jeść. Być może w następstwie tego, że wykorzystane przez nich składniki są świeże, aromatyczne oraz dobre dla każdego. Standardowa kuchnia włoska śpieszy śródziemnomorskim wzorem jedzenia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania podkreślają, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować reformę utraty wagi, lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też smaczne i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, niemniej jednak także są całe napakowane właściwościami pobudzającymi zdrowie.
włoska restauracja w centrum Krakowa
Zerknij na parę poniższych czynników, które stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie niezbędne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się podczas przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, które pomniejszają stan zapalny.
Italian Cuisine Krakow
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są imponujące, jakkolwiek te z puszki mogą spowodować, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest nadzwyczaj istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca i osteoporozą i są w stanie działać jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą przeszłość zagospodarowania z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, mieści związek o nazwie allicyna, który przysparza się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych oraz hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem oraz obniżyć poziom glukozy we krwi w celu zmniejszenia ryzyka cukrzycy.