Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem przeróżnych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych państw?
Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszankę kulturową. Obecne były w niej więc przeróżne tradycje, składniki oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtedy, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, które tuzinkowe są dla całej kuchni lokalnej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kiszona kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w szczególe to, iż najważniejszym i najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie musi składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść wolno w Polsce to bezsprzecznie:
• pierogi z różnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są naturalnie ziemniaki. Chętnie przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w istocie dużo do zaproponowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Też przybywający do nas turyści uwidoczniają, że jest smaczna i sycąca.