Zwykło się twierdzić, że jeżeli idealna kwa to bez żadnych zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
mielona kawa arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkowicie różne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są wybitnie analogiczne, to jednak się różnią.
kawa z peru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita nieomal przez cały rok oraz lubi ciepło, dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją integrować z aromatami, właśnie dlatego czasem wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać szczegółowo skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.