W dzisiejszych czasach skupiamy się na tym, co konsumujemy – wybieramy towary coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy jedliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne towary. Z tego powodu coraz częściej też szuka się zamienników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje w pełni odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem czy też kaszą. Mają one równie wiele artykułów odżywczych, lecz organizm najzwyczajniej w świecie znosi je znacznie prawidłowiej. Kapitalnym przykładem poprawnego towary jest kasza jaglana, która kiedyś gościła na stołach bardzo w szeregu przypadków a dziś niestety pozostała zapomniana.
kasza jaglana z warzywami
Na szczęście coraz więcej osób docenia jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do codziennego jadłospisu tej właśnie kaszy. Czemu? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż odpowiedź na to zapytanie jest bardzo łatwa – kasza jaglana to gruntownie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, bowiem są to niezmiernie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Należy traktować ją nieco inaczej niż sztampową, słynną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie potrzebuje trochę więcej czasu jednakowoż jest tego godne, albowiem wrażenia smakowe są w gruncie rzeczy fajne. Z jakiego powodu jednakże musimy zainteresować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma bardzo wiele pomocnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny towar bądź trudno jest je znaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niezmiernie solidnym źródłem bardzo wielu witamin z grupy B, lecz nie tylko, dostarcza bowiem też witaminy z grupy E, które bardzo poprawiają pamięć i koncentrację a też wiele wspaniałych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest niezwykle bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje oraz w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą wyraża? To świetny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to też kasza bardzo odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, dlatego nadaje się dla chorych oraz naturalnie dla dzieci, którym wbrew pozorom właściwy przyrządzona powinna bardzo smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik okazjonalnie spotykany wskutek tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.